Konijnen

Informatie over konijnen

Konijnen zijn leuke, nieuwsgierige en leergierige huisdieren!

Konijnen kunnen binnen en buiten gehouden worden. Goede voeding, regelmatige beweging en aandacht zijn voor een konijn essentieel. Konijnen zijn echte groepsdieren, ze moeten dus minimaal één konijnenmaatje hebben.

U bent bij Dierenkliniek Velp-Veluwezoom aan het juiste adres voor een goed advies en een deskundige behandeling van uw konijn!

Lijkt uw konijn ziek of stopt hij met eten? Bel ons dan zo snel mogelijk voor een afspraak. Konijnen laten vaak moeilijk zien dat ze ziek zijn, dus als ze het wel laten zien, is het menens!

Handige tips en weetjes:

Hieronder hebben wij wat interessante konijnenweetjes op een rijtje gezet. Wist u bijvoorbeeld dat:

  • Een hol van wilde konijnen altijd twee uitgangen heeft? Dan kunnen de bewoners snel wegkomen bij dreigend gevaar.
  • De tanden van het konijn maar liefst twee millimeter per dag kunnen groeien? Met de juiste voeding blijven de tanden meestal probleemloos op de juiste lengte.
  • De moeder maar heel weinig voor haar jongen zorgt? Tweemaal vijf minuten per dag is al voldoende.
  • Konijnen heel graag samenleven? Het zijn echte gezelschapsdieren.
  • Je konijn heel snel tevreden is? Geef hem iets kleins om mee te spelen en hij is tijdenlang zoet.
  • Als uw konijn ziek is, u zo snel mogelijk een afspraak moet maken bij uw dierenarts? Een konijn is van origine een prooidier en lat dus pas heel laat zien dat hij ziek is.

Als u het merendeel met ‘ja’ kunt beantwoorden, bent u een echte konijnenkenner!

  • Voeding
  • Overgewicht
  • Huisvesting en koppelen
  • Spijsverteringsproblemen
  • Gebitsproblemen
  • Castratie & sterilisatie
  • Vaccinatie van konijnen
  • Encephalitozoon Cuniculi

Voeding

Voeding

Voor de gezondheid van uw konijn is het erg belangrijk dat hij voldoende vezels binnenkrijgt. Een goede richtlijn voor het voeren van konijnen is:

  • Onbeperkt hooi (bevat veel vezels);
  • 10-20 gram droogvoer (brokjes) per dag kg streefgewicht;
  • Liever geen gemengd voer, maar een voer waarbij alle brokjes er hetzelfde uitzien;
  • Eventueel aanvullen met een kleine dagelijkse portie andijvie (één blaadje), basilicum, paardebloemblad, peterselie, witlof (twee-drie blaadjes), wortels inclusief wortellof. Geef liever geen vochtrijke groenten zoals kool en spinazie.

Goede voeding zorgt voor een goede darmwerking en een gezond en lang leven!

Overgewicht

Overgewicht

Wanneer een konijn overgewicht heeft, is de vachtverzorging moeilijk en bestaat er kans op leververvetting. Ook kan het konijn last krijgen van blaasgruis en blaasstenen doordat ze geen goede plashouding kan aannemen, waardoor de blaas onvoldoende wordt geleegd.

Een konijn heeft twee soorten ontlasting: nacht (zachte) en dag (harde) ontlasting. De zachte nachtontlasting moet het konijn opnieuw opeten; dit heet coprofagie. Als uw konijn overgewicht heeft kan hij deze nachtontlasting niet meer opeten en blijft de ontlasting rond de anus in de vacht plakken. Dit geeft irritatie en kan vliegen aantrekken. Bovendien zitten er belangrijke vitaminen in deze nachtontlasting, die het konijn dan niet binnenkrijgt.

Voorkom overgewicht door het geven van goede uitgebalanceerde voeding. Voedingsadviezen kunt u hier vinden.

Huisvesting en koppelen

Huisvesting en koppelen

Huisvesting

Konijnen zijn echte groepsdieren. Houd ze daarom nooit alleen, maar minstens met zijn tweeën. De beste combinatie is een rammelaar (mannetje) en een voedster (vrouwtje) samen. Twee ongecastreerde mannetjes of twee vrouwtjes kunnen op volwassen leeftijd gaan vechten. Twee gecastreerde vrouwtjes kunnen vaak wel goed samen (bijvoorbeeld uit hetzelfde nest).

Wanneer u een mannetje en vrouwtje samen neemt, moet u natuurlijk wel voorkomen dat u al heel snel jonge konijntjes hebt. We raden aan om beide dieren te laten castreren. Voor het vrouwtje heeft dit het bijkomende voordeel dat we daarmee ook baarmoedertumoren op latere leeftijd voorkomen.

Konijnen kunt u binnen of buiten houden. Houdt u de konijnen buiten, zorg dan dat er een grote ren aan het verblijf zit, waar de konijnen in kunnen rennen en spelen. Het verblijf moet daarnaast ook een waterdicht en winddicht gedeelte hebben dat als nachthok en schuilplek gebruikt kan worden. Afhankelijk van de grootte van het hok en de ren plaatst u één of meerdere toiletten voor de konijnen. Plaats het hok niet in de directe zon of op de tocht.

Ook als u uw konijnen binnen wilt houden heeft u een flink hok nodig. Daarnaast moet u de konijnen de mogelijkheid geven om een paar uur per dag vrij rond te kunnen lopen. Dit is erg belangrijk om verveling tegen te gaan en ze de nodige lichaamsbeweging te geven. Laat ze echter nooit alleen in een ruimte en zorg dat de kamer waar ze in loslopen zoveel mogelijk konijn-proof wordt gemaakt. Zo mogen er geen losse elektriciteitskabels rondslingeren en giftige planten moeten buiten bereik staan. Een binnenhok mag niet op de tocht, direct bij de verwarming of in de zon staan. Ook in het binnenverblijf hoort een toilet aanwezig te zijn.

Konijnen zitten graag ergens in of onder, daar voelen ze zich veilig. Zorg daarom voor een plek waar ze zich terug kunnen trekken. Bijvoorbeeld een kartonnen doos met een uitsparing. Ook zijn er verschillende soorten huisjes en tunnels verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak.

Koppelen

Wilt u twee dieren bij elkaar zetten die niet samen zijn opgegroeid, dan is het belangrijk dat u de dieren goed koppelt. Dit doet u door de konijnen samen te zetten op neutraal terrein, eventueel met een scheiding van tralies tussen de twee konijnen om rustig aan elkaars geur te kunnen wennen. Bouw de duur van deze koppelsessies langzaam op en verwijder de tralies die de konijnen gescheiden houden. Als alles goed gaat kunt u de konijnen bij elkaar zetten.

U kunt bij het koppelen van konijnen ook gebruik maken van de unieke geur van het konijn. Neem een vochtig wattenstaafje en draai het konijn voorzichtig op zijn rug. naast de anus zitten plooien met darin geel-bruin korstig materiaal. Haal het vochtige wattenstaafje hier doorheen en smeer de geur op het hoofd van het andere konijn. Doe dit kruislings.

Omgevingsverrijking

Konijnen vervelen zich snel in een kooi. Het is daarom niet alleen belangrijk om konijnen samen te houden, maar ook om voor de nodige afwisseling te zorgen. Dit kan op vele manieren en is erg leuk om te doen! In de dierenspeciaalzaak zijn verschillende artikelen te koop om het verblijf van je konijn wat op te leuken. Denk bijvoorbeeld aan een hooiballetje dat je aan de bovenkant van het hok kunt bevestigen. Zo moeten de konijnen op hun achterpoten balanceren om bij het hooi te kunnen. Dit is goed voor hun evenwicht en het stimuleert beweging. Als het speelgoed echter te lang aanwezig is in het hok, kunnen konijnen zich ook gaan vervelen. Probeer daarom elke week het speelgoed te wisselen, zodat het vernieuwend blijft!

Natuurlijk kun je hetzelfde principe ook toepassen buiten de kooi. Er zijn verschillende voerballen beschikbaar die het konijn moet wegrollen zodat er een brokje voer uit valt. Op deze manier krijgt het konijn wat lichaamsbeweging omdat het steeds achter de bal aan moet om er voer uit te krijgen. Een leuke manier dus om overgewicht en verveling tegen te gaan! Denk ook eens aan denkspelletjes waarbij het konijn een bepaalde handeling moet uitvoeren om zijn beloning te krijgen, of een hindernisbaan door de woonkamer met een lekker blaadje witlof of een worteltje als prijs. Door dagelijks voor wat afwisseling voor uw konijn te zorgen, voorkomt u gedragsproblemen en lichamelijke klachten. Spelen is dus gezond!

Spijsverteringsproblemen

Spijsverteringsproblemen

Maag

Haarballen, ophopingen van kluwen haar, kunnen leiden tot verminderde eetlust en verstopping. Om verstopping te voorkomen is het verstandig uw konijn tijdens de rui regelmatig te borstelen en het voldoende beweging en vezelrijke voeding te geven voor een goede maag-darmwerking. 

Diarree

Het niet opeten van de zachte nachtontlasting kan verdenking op diarree geven. Dit wordt veroorzaakt door overgewicht, rugpijn, gewrichtspijnof  gebitsproblemen. Diarree wordt ook vaak veroorzaakt door verkeerde voeding; weinig vezels en te veel eiwitrijk, vochtrijk en vezelarm groenvoer. Zorg dus voor een gezond voedingspatroon. 

Gebitsproblemen

Gebitsproblemen

De tanden en kiezen van een konijn groeien het hele leven door. Door verkeerde voeding of door aangeboren standsafwijkingen van tanden en kiezen kunnen er problemen ontstaan in de normale slijtage van het gebit van het konijn. Als tanden en kiezen niet goed afslijten ontstaan er haken die in de tong of wang kunnen prikken. U kunt zich voorstellen dat dit pijnlijk is voor uw konijn! Stopt uw konijn met eten? Bel ons dan zo snel mogelijk voor een afspraak.

Castratie & sterilisatie

Castratie & sterilisatie

Castratie ram

Er zijn verschillende redenen om ervoor te kiezen een konijn te laten castreren. Natuurlijk ter voorkoming van nageslacht. Konijnen kunnen vanaf vier-vijf maanden leeftijd vruchtbaar zijn. Rammen kunnen wanneer ze vruchtbaar worden gaan vechten met andere rammen en het territorium verdedigen. Castratie voorkomt dit gedrag. Wanneer konijnen tijdelijk apart zitten, is het verstandig dat zij door een afscheiding elkaar wel kunnen zien en ruiken. Op deze manier blijven ze aan elkaar gewend.

Sterilisatie (castratie) voedster

De sterilisatie van een voedster is eigenlijk een castratie omdat eierstokken en eventueel de baarmoeder worden verwijderd. Het operatief onvruchtbaar maken van een voedster voorkomt nageslacht. Daarnaast heeft het als bijkomend voordeel dat het ook het ontstaan van baarmoederkanker op latere leeftijd voorkomt. Baarmoederkanker is een vaak voorkomende en ernstige aandoening bij niet gesteriliseerde voedsters. Ook vrouwtjeskonijnen kunnen territoriumgedrag vertonen tegenover andere konijnen en tegen mensen! Dit is vaak het duidelijkst tijdens een schijnzwangerschap. Ook dit voorkomt u met sterilisatie.

Heeft u een ram en een voedster, haal ze dan tijdig uit elkaar tot u een van beide of beiden heeft laten castreren. Houd er wel rekening mee dat een ram na de castratie nog maximaal zes weken vruchtbaar is!

Dierenkliniek Velp-Veluwezoom heeft veel ervaring met operatie's van konijnen. We zorgen dat uw konijn een veilige narcose krijgt, niet afkoelt tijdens de operatie, zuurstof krijgt tijdens de ingreep en we zorgen voor goede postoperatieve zorg.

Vaccinatie van konijnen

Vaccinatie van konijnen

Bij konijnen komen verschillende virusziekten voor. De meest voorkomende zijn myxomatose en RHD (de klassieke vorm RHD1 en de nieuwkomer RHD2). Deze virusziekten hebben helaas bijna altijd een dodelijke afloop, daarom is preventie door een vaccinatie erg belangrijk.

Myxomatose wordt overgebracht door muggen. RHD kan wordt overgebracht door direct contact met zieke konijnen of indirect contact via voedsel of schoenzolen. Er is dus geen direct contact met wilde konijnen voor nodig. Zelfs konijnen die alleen binnen gehouden worden kunnen besmet worden.

Met één vaccinatie kunt u myxomatose, RHD1 en sinds kort ook RHD2 voorkomen. De vaccinatie geeft één jaar lang bescherming. Omdat de Myxomatose het meeste voorkomt in de zomer maanden en de nazomer adviseren we om konijnen elk jaar in de maanden april of mei te laten vaccineren.

Het RHD2 virus is een nieuwkomer in Nederland. Gelukkig bestaat er inmiddels een vaccinatie cocktail vaccinatie tegen myxomatose, RHD1 en RHD2. 

Natuurlijk kijken onze dierenartsen uw konijn goed na voor hij gevaccineerd wordt. We kijken naar de tanden, de ogen, luisteren naar het hart en de longen, voelen in de buik naar bijzonderheden en inspecteren de huid op parasieten. Wij informeren u over de beste verzorging van uw konijn én er is ruimte voor vragen. Zo houden we uw konijn topfit!

Myxomatose

Myxomatose is een ernstige en veel voorkomende infectieziekte bij konijnen. Het leidt ieder jaar weer tot aanzienlijke sterfte onder wilde en tamme konijnen. De verspreiding van deze ziekte kan op verschillende manieren verlopen. De belangrijkste is via stekende insecten zoals vlooien, muggen, vliegen en besmette soortgenoten. Preventieve maatregelen zijn daarom van essentieel belang.

Myxomatose herkennen:

De eerste tekenen van Myxomatose zijn dikke, vochtige zwellingen om het hoofd en de snuit. Gezwollen oogleden (slaperige ogen) zijn een klassiek teken, samen met gezwollen lippen, kleine zwellingen aan de binnenkant van het oor en dikke zwellingen rond de anus en geslachtsorganen. Na verloop van tijd kleven de oogleden aan elkaar en ontstaat er een vaak pussige oog en neusuitvloeiing. Veel konijnen sterven ten gevolge van Myxomatose infectie. Herstel van tamme konijnen is in sommige gevallen gerapporteerd, dankzij uitstekende verzorging met dwangvoeren, warmte en antibioticum. Helaas behoren deze gevallen tot de uitzonderingen.

Preventie:

U kunt myxomatose bij uw konijn voorkomen door uw konijn jaarlijks te vaccineren tegen myxomatose en muggen te weren met bijvoorbeeld een hor. De myxomatose vaccinatie wordt gecombineerd met de vaccinatie tegen RHD1

Viral Haemorrhagic Disease (VHD/RHD)

In Nederland wel het Virale Haemorrhagische Syndroom genoemd, is een fatale en zeer besmettelijke konijnenziekte. De ziekte kan zicht snel via o.a. mest, besmette dieren en materialen (vers gesneden gras) verspreiden. Sinds 2015 komt naast de eerder voorkomende RHD1, nu ook een nieuwe variant RHD2 voor.

RHD herkennen:

Het konijn stopt met eten en krijgt meestal diarree, soms vloeibaar stinkend, soms bloederig, en het bloedt soms uit de neus. De ziekte verloopt razendsnel en kan al binnen een paar uur tot sterfte leiden.

Preventie:

RHD is niet te genezen, wel te voorkomen. Alleen een preventieve vaccinatie kan voorkomen dat uw konijn ziek wordt.

Encephalitozoon Cuniculi

Encephalitozoon Cuniculi

Wat is E. cuniculi?

Encephalitozoon cuniculi is een protozoaire ziekte. Een protozo is een heel klein organisme dat iets groter is dan een bacterie. Het is een eencellig organisme en deze kun je niet met het blote oog zien. Om zich te vermeerderen heeft het een gastheer (het konijn) nodig. Het kan overleven buiten het lichaam in de vorm van een spore, bij vier graden Celsius minder dan één week. Bij warmere omstandigheden (22 graden) en vochtig weer wel een paar weken.

Levenscyclus van E. cuniculi

Na een besmetting worden de E. cuniculi parasieten in het lichaam opgenomen. Deze hoeven niet direct ziekteverschijnselen te veroorzaken. Als er stress optreedt in het leven van een geïnfecteerd konijn dan kunnen de parasieten uit de rustfase komen en overgaan naar het ziektestadium. Hierbij gaan de parasieten zich sterk vermeerderen en ontstaat er een ontstekingsreactie van het lichaam.

E. cuniculi verschijnselen

We krijgen vaak patiënten met E. cuniculi verschijnselen in onze praktijk aangeboden. Deze symptomen uiten zich als volgt:

  1. Hersenproblemen: scheve kop of tollen om de lengteas
  2. Achterhandsproblemen: slappe of verlamde achterpoten
  3. Blaas- of nierproblemen: urine lekken en/of veel drinken en plassen
  4. Oogproblemen zoals lensverkleuringen, verdikkingen in het oog
  5. Vermageren zonder aanwijsbare oorzaak

Bij welke leeftijd komt het voor?

We zien de aandoening vaker bij volwassen en oudere konijnen dan bij jonge konijntjes en vaak na een periode van stress, zoals een operatie, verhuizing of het doormaken van een andere ziekte zoals gebitsproblemen.

Zoönose

Er wordt gesproken van een zoönose omdat een infectie met E. cuniculi ook bij mensen kan voorkomen. Gelukkig zijn gezonde mensen niet vatbaar voor de aandoening, alleen mensen waarbij de weerstand sterk verminderd is.

Hoe toon je deze ziekte aan?

Vaak is de diagnose te stellen door de symptomen en een goed onderzoek van het konijn door de dierenarts. Er is ook een bloedtest voor het konijn beschikbaar die antilichamen tegen E. cuniculi kan aantonen. Een konijn kan echter ook een afwijkende uitslag hebben terwijl de infectie niet op dat moment de oorzaak is van de klachten. De antilichamen werden bij 71% van de zieke konijnen, maar ook bij 46% van de gezonde konijnen gevonden.

Hoe behandelen we de ziekte E. cuniculi?

Wacht geen weken of maanden: Als we de behandeling snel beginnen, is de kans op herstel beter!

Zorg dat een konijn met verschijnselen van E. cuniculi zo snel mogelijk behandeld wordt met medicijnen om E. cuniculi tegen te gaan en eventuele zwelling in zenuwweefsel af te remmen.

Terug naar dieren