Honden

Informatie over honden

Bij ons bent u met uw hond aan het goede adres! Onze dierenartsen en paraveterinairen hebben veel kennis van en ervaring met honden. Van de kleine chihuahua tot een grote Deense dog, van pup tot senior, van gezelschapshond tot fokhond, alle honden zijn welkom.

Wij zijn deskundig, hebben 100% aandacht voor uw hond en geven duidelijke, heldere adviezen. Naast consulten en preventieve zorg hebben wij ons extra toegelegd op orthopedie, chirurgie, tandheelkunde, dermatologie, ingewikkelde internistische patiënten en fokkerijbegeleiding.  

Zoekt u meer informatie of heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op

Jaarlijkse check hond

Een jaarlijkse check is voor uw hond erg belangrijk! Bij dit bezoek wordt uw huisdier nauwkeurig onderzocht. Hierbij worden de oren en de huid aan een grondige inspectie onderworpen en ook het gebit wordt bekeken (zie onder gebitsverzorging). Verder worden hart en longen beluisterd en zal er op ‘bultjes’ worden gelet. Ook mag u een advies over de preventie/behandeling van parasieten (vlooien, teken, wormen, e.d.) verwachten. En last but not least….ieder huisdier gaat bij ons op de weegschaal! Het optimale gewicht is voor uw huisdier binnen handbereik en van essentieel belang voor een lang en gezond leven.

Vaccinaties

Elk jaar ontvangt u van ons een oproep om uw huisdier te laten vaccineren. Maar waar vaccineren we eigenlijk tegen en is het allemaal wel zo nodig? Na een vaccinatie maakt uw huisdier antistoffen tegen de gevaccineerde ziekten aan. Mocht uw huisdier daarna in contact komen met een van de gevaccineerde virusziekten, dan heeft uw huisdier weerstand opgebouwd en zal hij niet of minder ernstig ziek worden. Uw huisdier is dan gedurende een bepaalde periode beschermd tegen deze virusziekten.

Wij vaccineren op maat. 

Dit wil zeggen dat we in overleg met u, als eigenaar, bekijken welke bescherming uw hond nodig heeft. Het beste tijdstip voor een vaccinatie hangt van verschillende factoren af. Bepaalde ziekten komen vooral bij jonge honden voor, andere bij honden van elke leeftijd.

Jonge dieren reageren anders op vaccinatie dan oudere dieren. Jonge dieren worden tot een bepaalde leeftijd beschermd door antilichamen verkregen via de moedermelk.

Er bestaan verschillende virusziekten.

Er bestaan ook verschillen tussen de eigenschappen van de verschillende vaccins. Onder bepaalde omstandigheden zijn de risico’s op besmetting hoger, bv pension/kennel of uitlaatservice.

Bepaalde vaccinaties zijn verplicht, bv rabiës vaccinatie voor het buitenland. Bepaalde vaccinaties zijn geïndiceerd bij een bezoek aan zuid Europa, bv leishmania.

Dit zijn allemaal redenen waarom het niet mogelijk is om één alles omvattend vaccinatie advies te geven. Voor elk huisdier kan dit verschillend zijn. Maatwerk dus!

Het aantal ziekten waartegen gevaccineerd kan worden neemt steeds meer toe. Gelukkig kunnen vaccins tegen verschillende ziekteverwekkers vaak worden gecombineerd. Hierdoor is het mogelijk om uw huisdier met één prik tegen meerdere ziekteverwekkers te beschermen.

Waar vaccineren we tegen?

Hondenziekte

Hondenziekte komt het meest voor bij jonge dieren. Niet alleen honden maar ook wolven, fretten en nertsen zijn hier gevoelig voor. De ziekte openbaart zich door de verschijnselen koorts, ontsteking van oogleden en neusslijmvlies, hoesten en diarree. Meestal zijn de dieren erg ziek. Ze kunnen, zelfs ondanks een goede behandeling, dood gaan.

Parvo

Het woord Parvo betekent klein. Het parvovirus is ten opzichte van veel andere virussen erg klein. Dat kan niet gezegd worden voor het ziekteverwekkende vermogen van dit virus. Een parvovirus besmetting bij de hond wordt gekenmerkt door het optreden van ernstige, bloederige diarree en braken. Dit leid tot verlies van veel vocht waardoor uitdroging ontstaat. Tevens gaat het parvo virus gepaard met een sterk afgenomen afweer tegen andere ziekten. Het parvo virus kan een jaar overleven in de omgeving en dit kan steeds weer tot herbesmetting leiden.

Besmettelijke leverziekte (Adenovirus)

Besmettelijke leverziekte wordt veroorzaakt door een adenovirus dat in het lichaam allerlei schadelijke effecten veroorzaakt. Het belangrijkste probleem is een ontsteking van de lever. De ziekteverschijnselen zijn niet altijd even duidelijk, waardoor meestal een laboratoriumonderzoek nodig is om de diagnose te kunnen stellen. De ziekte kan bij dieren van alle leeftijden voorkomen.

Ziekte van Weil (Leptospirose)

Leptospirose wordt veroorzaakt door bacteriesoorten die over de hele wereld voorkomen, de zogenaamde leptospiren. Van deze leptospiren bestaan diverse varianten die verschillende ziektebeelden bij uw hond kunnen veroorzaken. De ziekte van Weil is daarvan de bekendste en beruchtste, maar ook andere verschijningsvormen van leptospirose zijn beschreven. Omdat besmette dieren ook mensen kunnen infecteren (een ziekte die dit kan, heet zoönose) is een goede bescherming tegen leptospirose gewenst. Tot voor kort veroorzaakten vooral de twee serogroepen canicola en icterohaemorrhagiae ziektegevallen in West-Europa. De oudere vaccins beschermen uitstekend tegen deze twee varianten. Steeds vaker echter, worden ook andere varianten in West-Europa aangetroffen behorend tot de serogroepen australis en grippotyphosa. De huidige vaccins beschermen hier niet tegen. Bredere bescherming is dus noodzakelijk! Om bescherming te bieden tegen deze nieuwe serogroepen van leptospirose is er nu een nieuw vaccin beschikbaar. Deze L4 vaccinatie dient de eerste keer na vier weken herhaald te worden. Pas dan beschermt het vaccin voor een jaar lang.

Kennelhoest

Bij deze ziekte spelen zowel bacteriën als virussen een rol. Kennelhoest treedt meestal op nadat een hond intensief in contact is geweest met andere honden. Enkele dagen later krijgt de hond een droge, hardnekkige hoest die vaak gepaard gaat met kokhalzen en braken. Deze verschijnselen kunnen enkele weken aanhouden.

Hondsdolheid (Rabiës)

In Nederland komt rabiës gelukkig maar heel af en toe voor, maar in een aantal Europese landen is het een groot probleem. Mensen en dieren gaan vrijwel zonder uitzondering dood binnen zeven dagen nadat de verschijnselen zich openbaren. De tijd tussen besmetting en het ontstaan van de verschijnselen kan echter maanden in beslag nemen. Hondsdolheid tast de hersenen aan en geeft gedragsverandering. Omdat deze ziekte ook besmettelijk is voor mensen geldt het advies om dode honden, vossen en vleermuizen niet met blote handen aan te raken en ze voor onderzoek aan te bieden. Meestal brengen honden door middel van speeksel de infectie over op de mens. Een rabiës vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek naar het buitenland gegeven worden. Deze vaccinatie blijft drie jaar geldig.

Voorbeeld vaccinatie schema voor de hond:

  • Wormen, teken en vlooien
  • Titeren
  • HD/ED röntgenfoto’s
  • Fokken met de hond
  • Echografie
  • Gebitsverzorging
  • Voeding
  • Laparoscopische sterilisatie

Wormen, teken en vlooien

Wormen, teken en vlooien

Huisdieren hebben last van parasieten die op (ectoparasieten) of in het lichaam (endoparasieten) van het dier kunnen zitten. Parasieten kunnen zowel voor de hond als voor de mens vervelend zijn. Als praktijk volgen we de richtlijnen die de ESCCAP (european scientific counsel companion animal parasites) hiervoor heeft opgesteld (www.esccap.nl). Zij hebben alle actuele kennis en onderzoeken gebundeld en geven een gedegen advies. Gelukkig zijn er recent verschillende goede middelen op de markt gekomen die parasieten doeltreffend kunnen bestrijden. Wij adviseren u graag!

Wormen

Worminfecties bij honden kunnen optreden door het eten van of likken aan ontlasting van besmette honden of katten. Ook rauw vlees/vis, slakken, vlooien, bepaalde insecten en muizen kunnen wormeieren overdragen. Pups kunnen in de baarmoeder of door de moedermelk besmet raken. Helaas zien we niet makkelijk van buitenaf of uw huisdier wormen heeft. Bij heftige worminfectie's kan een hond wormen braken of uitpoepen, maar in de meeste gevallen zien we niets. Wormeitjes kunnen wel bij microscopisch onderzoek gezien worden. Mede omdat een worminfectie een zoönose is (dat wil zeggen een aandoening die van dieren op mensen kan overgaan), is het van belang uw hond preventief tegen wormen te behandelen.

Ons advies is vier keer per jaar te ontwormen. Wij adviseren puppy's vaker te ontwormen volgens het volgende schema: twee, vier, zes en acht weken en drie, vier, vijf en zes maanden leeftijd.

Vlooien

Vlooien geven jeuk en huidirritatie. Elke volwassen vrouwelijke vlo legt 100 eitjes per dag. Deze eitjes rollen uit de vacht en vallen op de grond in de omgeving van uw hond. Bij een forse vlo-infectie in huis kunnen vlooien ook mensen bijten. Vaak zien we dan kleine rode jeukende plekjes rond de enkels. Goede vlo-bestrijding bij de hond kan door middel van druppels in de nek of tabletten. Er is sinds kort een nieuwe smakelijke tablet beschikbaar die drie maanden lang tegen vlooien en teken werkt. Wij zijn erg tevreden over de resultaten van deze nieuwe tablet. Als er al sprake is van een vlo-infectie moet de omgeving van de hond ook stevig aangepakt worden met dagelijks stofzuigen, kleden in de was enzovoorts.

Teken

Teken en de ziekten die ze over kunnen brengen staan fors in de belangstelling. Wij doen als praktijk mee aan de actie Tickbusters. Hiermee kunnen we goed op de hoogte blijven van de soorten teken die er in onze woonomgeving zijn en de infectieziekten die ze bij zich hebben. Heeft u een teek bij uw huisdier gesignaleerd, lever die dan in. Wij zorgen voor de rest!

Uw hond kan een teek oplopen tijdens een wandeling in het bos of door laag struikgewas. Teken geven huidirritatie en kunnen ook ernstige ziekten overbrengen. Als u een teek ziet bij uw hond kunt u deze met een draaiende beweging verwijderen en daarna moet het wondje ontsmet worden. Liever voorkomen we teken natuurlijk! Er bestaan druppels voor op de huid en een er is een tablet die drie maanden werkt.

Wilt u advies over wormen-, vlooien- en tekenbestrijding? Neem dan gerust contact met ons op, of kom aan de balie voor effectieve parasietenbestrijding en advies op maat.

Titeren

Titeren

In de praktijk krijgen wij steeds vaker de vraag: ‘Is dat nou wel echt nodig, al die vaccinaties?’. Er is tegenwoordig veel te lezen over vaccineren in de (sociale) media en iedereen heeft er wel een mening over. Dit is voor ons reden om u hierover te informeren.

Vaccineren van een huisdier doe je om te voorkomen dat je dier ziek wordt. Hoe meer dieren er gevaccineerd worden, hoe kleiner de kans wordt dat je dier ziek wordt, omdat de ziekte veel minder voorkomt. Maar moeten we dan nog wel jaarlijks vaccineren?

Hoe gebeurt vaccineren nu? De fabrikanten van de vaccins maken een vaccinatieschema op basis van onderzoeken waaruit blijkt dat we tegen sommige ziekten jaarlijks moeten vaccineren terwijl er tegen andere ziekten langer bescherming bestaat. Dit is de reden dat uw hond of kat jaarlijks een ‘grote’ of een ‘kleine cocktail’ krijgt.

Hond

Sinds enkele jaren bestaat er een test waarmee we de afweer tegen een aantal virusziekten kunnen meten. Dit onderzoek wordt titeren genoemd. Bij de hond gaat het om  het parvovirus, hondenziekte en hepatitis. Het blijkt dat sommige honden langer antilichamen in hun bloed houden dan verwacht. In sommige gevallen zelfs levenslang. Hoeven we die honden dan niet meer te vaccineren?

Helaas werkt het niet zo gemakkelijk. De ziekte van Weil kunnen we niet titeren, omdat de afweer tegen deze ziekte anders verloopt. Er worden namelijk geen antilichamen gevormd, maar afweercellen die niet te meten zijn met deze test. De ziekte van Weil kan overgedragen worden door ratten (via oppervlaktewater), maar kan ook van hond op hond worden overgedragen. Het blijft erg belangrijk uw hond hiertegen te beschermen. Verder blijven vaccinaties tegen kennelhoest (wanneer uw hond veel contact heeft met andere honden, bv. in pension of uitlaatservice) en rabiës (wanneer uw hond naar het buitenland gaat) altijd nodig.

Kat

Voor de kat is er helaas nog geen betrouwbare sneltest om antilichamen te testen. Omdat kattenziekte en niesziekte nog geregeld voorkomen, blijft het erg belangrijk uw kat (ook uw binnenkat) hiertegen te beschermen.

Conclusie

Bewust vaccineren is erg belangrijk. De juiste afwegingen maken bij elk individueel dier is hiervoor essentieel. In het bijzonder bij dieren die kampen met chronische ziekten of allergieën, waarbij het afweersysteem het zwaar te verduren heeft, is het raadzaam om kritisch te kijken naar welke vaccinaties je een dier wel of niet moet geven. Een jaarlijkse gezondheidscontrole van uw huisdier blijft hiernaast erg belangrijk, omdat hierbij regelmatig ziekteprocessen worden gevonden die anders pas in een vergevorderd stadium worden gezien (bijvoorbeeld ontstoken gebitten en milttumoren).

HD/ED röntgenfoto’s

HD/ED röntgenfoto’s

Veel diereigenaren willen weten of hun hond HD (heupdysplasie) of ED (elleboogdysplasie) vrij is. In veel gevallen is het verplicht om een officieel document te hebben dat verklaart dat de hond vrij is, voor de rasvereniging of de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Amsterdam. Er komt dan een aantekening op de stamboom (zie ook onder fokken met honden). Wij hebben ruime ervaring in het nemen van röntgenfoto’s voor HD/ED en verzorgen dit graag voor u!

Fokken met de hond

Fokken met de hond

Allereerst willen we een misverstand uit de wereld helpen: het is niet zo dat het krijgen van een nestje beter is voor de gezondheid van een teef. Als dat uw motivatie is om met uw teef te fokken, kunt u uw dierenarts beter om advies vragen voor een effectieve geboortebeperking. Wilt u om andere redenen gaan fokken, stel dan eerst de volgende twee zaken vast (zeker als u gaat fokken met rashonden):

  • Voldoet de teef ruimschoots aan de typische kenmerken en eigenschappen van het ras?
  • Bestaat er een kans op het doorgeven van erfelijke afwijkingen?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden hebt u wellicht meer informatie nodig over het ras waartoe uw hond behoort. Deze informatie kunt u opvragen bij de betreffende rasvereniging of bij een kynologenclub. Voor dek- en geboortekaarten heeft u een stamboom nodig. Als u een stamboom wilt aanvragen, neem dan contact op met de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Amsterdam en met de rasvereniging. Ontworm de teef voor ze gedekt wordt. Overleg ook met uw dierenarts welke vaccinaties uw teef nodig heeft en laat haar inenten vóórdat ze loops wordt en u haar wilt laten dekken. En dan het juiste moment van dekken. Dit is echt BELANGRIJK! Aangezien teven maar gemiddeld twee maal per jaar loops worden, is het van belang het juiste moment van deze loopsheid te kennen. Wij hebben hier erg veel ervaring mee als praktijk. Wij adviseren om dit tijdstip aan de hand van de bepaling van de progesteron titer in het bloed van de teef vast te laten stellen. Wij kunnen gebruik maken van een uiterst geroutineerd laboratorium op dit gebied. Dagelijks wordt de test gevalideerd en dit geeft uiterst betrouwbare uitslagen die binnen een halve dag bekend zijn.

De dracht

Een teef draagt gemiddeld 63 dagen. Als ze een klein aantal pups draagt, kan dit enkele dagen langer duren. Als een teef vier weken drachtig is, kunnen we met behulp van echografie (zie onder echografie) vast stellen of de teef drachtig is en of het een groot of klein nest zal worden. Altijd weer een spannend moment! De eerste zes weken van de dracht eet de teef normaal, maar in de laatste drie weken heeft ze meer voeding nodig. Al naar gelang haar conditie en het aantal pups kan dit oplopen tot anderhalf keer de normale hoeveelheid. Geef de teef in deze periode wat vaker te eten, in plaats van meer voer per keer.

De geboorte

Voor een vlotte bevalling is rust van het grootste belang! Zoek dus een rustig plekje uit waar de teef zich op haar gemak voelt. Installeer daar een werpkist als ‘kraambed’. Een opstaande rand voorkomt dat de teef per ongeluk op de pups gaat liggen waardoor ze dood kunnen gaan. Isoleer de bodem en bedek hem bijvoorbeeld met kranten. Pasgeboren pups kunnen zichzelf moeilijk warm houden; daarvoor hebben ze hun moeder nodig of een warmtebron. Een warmtelamp is hiervoor heel geschikt. Hang hem boven een hoek van de werpkist zodat de pups zich kunnen koesteren, maar de teef het niet te warm krijgt. Laat de lamp ongeveer een week hangen. De meest ideale temperatuur in de werpkist voor die eerste week is 20-22°C. Recht onder de lamp is de temperatuur 26-27°C. Voor moederloze pups is de temperatuur bij voorkeur hoger: 30-31°C.

Het verloop van de geboorte

De geboorte kondigt zich meestal een dag van tevoren aan: de teef is onrustig en vertoont ‘nestelgedrag’. Haar lichaamstemperatuur is op dat moment ongeveer één graad lager dan normaal. Als de teef wat helder, lichtgroen vruchtwater verliest, kunt u de eerste pup binnen enkele uren verwachten. Het verloop van een geboorte kan heel verschillend zijn. Het is afhankelijk van het ras, het aantal pups en de conditie van de teef. Ook rust speelt een belangrijke rol. De eerste pup komt soms wat moeizaam ter wereld, maar de volgende pups volgen meestal heel vlot. Gemiddeld duurt het 45 minuten voor er weer een pup geboren wordt, maar ook tussenpozen van een uur zijn heel normaal. De moeder likt haar pasgeboren pup schoon. Zo haalt ze de vruchtvliezen van de pup af en stimuleert ze de ademhaling. De navelstreng scheurt meestal vanzelf op de juiste plaats af. Als dat niet gebeurt kunt u hierbij voorzichtig helpen. Laat de teef met haar pups verder met rust, zodat de bevalling zo natuurlijk mogelijk kan verlopen. De pups vinden al gauw een tepel en proberen te drinken. Met hun zuigen stimuleren ze niet alleen het toeschieten van de melk, maar ook de voortgang van de bevalling. De nageboorten worden tussen de geboorten door uitgedreven. Ze vallen nauwelijks op, doordat de teef ze meestal direct opeet. Zorg dat ze er niet teveel eet, want daar kan ze diarree van krijgen. Is de bevalling binnenkort aanstaande dan stellen we het erg op prijs dat u ons in kennis stelt. Zo kunnen we nog wat tips en adviezen geven.

Let op! Raadpleeg uw dierenarts als:

  • De teef twee dagen over tijd is;
  • Ze donkergroen of stinkend vloeit;
  • Er na 30 minuten krachtige buikpers geen pup komt;
  • Er sinds de laatste pup al twee uur verstreken is terwijl er nog meer pups worden verwacht;
  • De teef overstuur is of zich agressief gedraagt tegen haar pups;
  • De teef na de geboorte onrustig blijft (misschien is er nog een pup of een nageboorte achtergebleven of dreigt er een ontsteking van de melkklieren).

Het is in ieder geval verstandig de teef binnen 24 uur na de bevalling door een dierenarts te laten controleren. En dan: het resultaat! Hier doe je het voor: een tevreden moeder met een stel prachtige pups. Het gedrag en het gewicht van de pups zijn belangrijke graadmeters om te weten of alles goed gaat. Leef het ontwormschema consequent na en geniet vooral van de pups!

Echografie

Echografie

De moderne beeldvormende technieken zijn thans niet meer weg te denken als diagnostisch instrument. Met name echografie van de buikorganen wordt in onze praktijk veelvuldig gedaan. Om urineblaas, nieren, lever of darmen goed in beeld te krijgen is de echografie een uittekende methode! Naast goede apparatuur is een ruime ervaring in het doen en interpreteren van echo’s erg belangrijk. Drachtigheidsdiagnostiek met behulp van echografie is vanaf 28 dagen dracht mogelijk.

Gebitsverzorging

Gebitsverzorging

Vaak horen wij van de eigenaar de klacht dat een huisdier uit de bek ruikt of slecht wil eten. De oorzaak kan dan gezocht worden bij het gebit. De zorg voor het gebit en tandvlees van uw huisdier is heel belangrijk en wordt vaak onderschat. Wanneer er geen aandacht aan het gebit wordt besteed kan dit leiden tot tandvleesaandoeningen (paradontale aandoeningen). Paradontale aandoeningen zijn de meest voorkomende ziekten bij volwassen honden en katten. Ze gaan gepaard met veel pijn en kunnen aanleiding geven tot ontstekingen in onder andere hart, nieren, lever en longen! Naast het verhelpen van gebitsaandoeningen bij uw huisdier ligt het zwaartepunt vooral op de preventie. Er kunnen diverse maatregelen genomen worden om een slecht gebit te voorkomen, zoals bijvoorbeeld tanden poetsen of speciale voeding. Wij adviseren u graag.

Voeding

Voeding

Wij willen graag het beste voor uw huisdier. Daar hoort een goede, op de behoeften van uw dier afgestemde voeding bij. Vier van onze assistentes zijn daarom veterinair voedingsdeskundige.

Goede voeding is van essentieel belang voor uw huisdier! Het blijkt steeds weer dat een goede, uitgebalanceerde voeding veel problemen kan voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een goede puppy-voeding die ontwikkelingsproblemen van botten en gewrichten helpt voorkomen. Ook is het mogelijk om diverse aandoeningen door middel van dieetvoeding op te lossen of te ondersteunen.

Bijvoorbeeld:

  • Blaasgruis verminderen / voorkomen
  • Ter verbetering van artroseklachten
  • Het bereiken van een gezond lichaamsgewicht
  • Tegengaan van tandsteen en tandvleesontsteking
  • Ter ondersteuning van dieren met nierproblemen

U én wij willen natuurlijk het beste voor uw dier. Een goede voeding draagt bij aan een lang en gezond leven. Wij kunnen u adviseren over de beste voeding voor úw huisdier. Voor een persoonlijk advies bent u welkom aan de balie van Dierenkliniek Velp en Dierenkliniek Veluwezoom.

Dierenkliniek Velp en Dierenkliniek Veluwezoom hebben een ruim assortiment topkwaliteit voeding. Onderhoudsvoeding voor pup, volwassen of oudere dieren of dieetvoeding die essentieel is bij bepaalde aandoeningen. Wij hebben een ruime voorraad Royal Canin, daarnaast verkopen wij ook Sanimed, Hill’s, Trovet en Specific. Op verzoek kan er ook andere voeding voor uw dier besteld worden.

Laparoscopische sterilisatie

Laparoscopische sterilisatie hond

Laparoscopie (ook wel kijkoperatie genoemd) is een operatietechniek die op een aantal punten een verfijning is ten opzichte van de traditionele manier van opereren. De hond wordt met behulp van een kleine camera geopereerd in de buik. Er is dus geen grote snede nodig, maar slechts twee kleine sneetjes om de camera en een tangetje in de buik te brengen.

Wat zijn de voordelen van een Laparoscopische sterilisatie?

  • Twee kleine gaatjes van ongeveer vijf mm in plaats van één grote snee. Dankzij het gebruik van de camera is het zicht in de buik ook veel beter dan bij een traditionele operatie. Dit komt omdat de dierenarts met de traditionele operatie met een zo klein mogelijke snede van buitenaf een beperkt zicht heeft op de buikorganen. Met de laparoscopische operatie ligt de eierstok vrij in beeld. Ook geeft het een beeld van de andere organen in de buik zoals de lever, milt en blaas.
  • Minder kans op complicaties zoals infectie of nabloeden. Wanneer er een nabloeding optreedt, wordt deze altijd direct gesignaleerd.
  • De hond herstelt snel en zal minder wondpijn ervaren.
  • Er is geen kap en meestal geen romper nodig, omdat de kleine wondjes minder irritatie geven.

Wat zijn de mogelijke nadelen van een laparoscopische sterilisatie?

Ten opzichte van de traditionele operatie zijn er voor de hond niet méér nadelen bij een laparoscopische operatie. Wanneer er tijdens de ingreep blijkt dat de baarmoeder vergroot of afwijkend is, dan moet er alsnog op de traditionele wijze geopereerd worden. Daarom is de laparoscopische techniek met name geschikt voor jonge honden die nog niet, of slechts één keer loops zijn geweest.

Prijs

De gebruikte apparatuur is geavanceerd en kostbaar en de dierenarts die de operatie uitvoert heeft daarvoor extra training nodig. Daarom is de prijs van een laparoscopische operatie hoger dan bij de traditionele methode. Wilt u een kostenraming voor laparoscopische operatie van uw hond? Neem dan gerust contact op met onze praktijk.

Kunnen we alle honden laparoscopisch steriliseren?

De laparoscopische sterilisatie is mogelijk bij honden die meer dan zeven kilo wegen en die nog niet of slechts één enkele keer loops zijn geweest.

Tarieven

Hieronder vindt u informatie over de tarieven die wij hanteren. Wilt u een kostenraming voor de behandeling van uw kat, neem dan gerust contact met ons op. Genoemde prijzen zijn inclusief 21% BTW.

  Prijs (€)
Consult 44,75
Vaccinatie Ziekte van Weil incl. jaarlijkse gezondheidscheck 64,00
Vaccinatie grote cocktail incl. jaarlijkse gezondscheck 64,00
Aanvullende vaccinatie Kennelhoest 35,00
Aanvullende vaccinatie Rabiës 30,00
Korting vaccinatie meerdere dieren 17,50
Chippen inclusief registratie 38,50
Castractie reu vanaf * 194,00
Sterilisatie teef vanaf * 382,00
Laparoscopische sterilisatie teef vanaf * 560,00

*Inclusief pijnstilling post-operatief. De prijs van de operatie is afhankelijk van het gewicht van uw hond.
Wilt u een kostenraming van de operatie van uw hond?  Neem dan gerust contact met ons op.

Terug naar dieren