Katten

Informatie over katten

Katten zijn fantastische, slimme huisdieren en vooral eigenwijs! Iedere kat heeft een uniek karakter, dat weet u als katteneigenaar als geen ander. Wij hebben uitgebreide ervaring met de behandeling van katten. Sommige katten zijn gespannen bij een bezoek aan de dierenarts, maar met wat extra tijd en rust zijn de meeste katten gelukkig goed te behandelen. 

Wij zijn deskundig, hebben 100 % aandacht voor uw kat en geven duidelijke, heldere adviezen

Naast consulten en preventieve zorg hebben wij ons extra toegelegd op ingewikkelde internistische patiënten, tandheelkunde, chirurgie, dermatologie en fokkerijbegeleiding.  

Wilt u meer informatie of heeft u vragen, neem dan contact met ons op. 

  • Echografie voor katten
  • Fokken met katten
  • Gebitsverzorging
  • Geboorte beperking bij de kat
  • Jaarlijkse check-up
  • Voeding
  • Wormen, teken en vlooien

Echografie voor katten

Echografie voor katten

Echografie is een belangrijke stap bij het stellen van een diagnose. Met echografie krijgen we, in aanvulling op bloedonderzoek en röntgenonderzoek, een nog beter beeld van de verschillende organen van uw dier. De dierenartsen in onze kliniek hebben ruime ervaring in het maken van echografieën van de buikorganen en natuurlijk drachtdiagnostiek.

Drachtdiagnostiek met behulp van echografie is mogelijk vanaf 28 dagen na dekking. 

U bent welkom om bij de echografie van uw dier aanwezig te zijn. 

Fokken met katten

Fokken met katten

Een nestje kittens is natuurlijk erg leuk!

Voordat u besluit om uw kat te laten dekken, is het goed om een aantal zaken te overwegen.

Er  is een overschot aan katten en de asiels zitten vol met dieren die een nieuw thuis zoeken. Het is belangrijk dat u zeker weet dat de kittens een goed huis krijgen, voordat u uw poes laat dekken.

Voor het fokken met raskatten gelden regels. Deze regels kunt u navragen bij de rasvereniging. Het is vaak verplicht uw kat voor de dekking te laten testen op de bij het ras veel voorkomende aandoeningen. Dit voorkomt dat er bepaalde erfelijke problemen doorgegeven worden aan het nageslacht.  Deze testen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit een echo van hart of nieren en/of een DNA test. Daarnaast is het verplicht uw kat te laten testen op overdraagbare virussen zoals FIV (kattenaids) en Felv (katten leukemie virus). 

Het is verstandig alleen met gezonde en sociale katten te fokken.

Zorg dat uw kat voor de  dekking goed gevaccineerd en ontwormd is!

Als de dagen langer worden worden poezen weer krols. Wanneer de poes niet gedekt wordt, zal ze drie weken later weer krols worden. 

Een poes draagt gemiddeld 63 dagen. Als ze een klein aantal kittens draagt, kan dit enkele dagen langer duren. Als de poes vier weken drachtig is, kunnen we met behulp van echografie (zie onder echografie) vaststellen of ze drachtig is. Altijd weer een spannend moment!

Geef de poes met name in de laatste periode van de dracht wat vaker en energierijker voer.

Voor een vlotte bevalling is rust van groot belang! Zoek dus een rustig plekje uit waar de poes zich op haar gemak voelt. Installeer daar een werpkist als ‘kraambed’. Isoleer de bodem en bedek hem bijvoorbeeld met kranten. Voorkom dat de pasgeboren, natte kittens te snel afkoelen door een warmtelamp op te hangen. Is uw poes bijna uitgerekend dan horen we dit graag. Zo kunnen we u tips en adviezen geven.

Let op! Raadpleeg uw dierenarts als:

  • De kat twee dagen over tijd is;
  • Ze donkergroen of stinkend vloeit;
  • Er na 30 minuten krachtige buikpers geen kitten komt;
  • De kat na de geboorte onrustig blijft (misschien is er nog een kitten of een nageboorte achtergebleven of dreigt er een ontsteking van de melkklieren).

Weeg de kittens de eerste tijd dagelijks en let op levendigheid. Dit zijn goede graadmeters voor de gezondheid van de kittens. Kittens moeten op vier, zes en acht weken ontwormd worden en daarna elke maand tot ze een half jaar oud zijn. Op negen en twaalf weken worden kittens gevaccineerd om een goede bescherming tegen katten- en niesziekte op te bouwen.

Geniet vooral van het nestje! Wij begeleiden u graag in het hele traject van de keuze voor een nestje, de dekking, de bevalling en een goede zorg voor de kittens.

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op

Gebitsverzorging

Gebitsverzorging

De zorg voor het gebit en tandvlees van uw kat is heel belangrijk en wordt vaak onderschat. Wanneer er geen aandacht aan het gebit wordt besteed, kan dit leiden tot tandvleesaandoeningen (paradontale aandoeningen). Paradontale aandoeningen zijn de meest voorkomende ziekten bij volwassen honden en katten. Ze gaan gepaard met veel pijn en kunnen zelfs aanleiding geven tot ontstekingen in onder andere hart, nieren, lever en longen!

Helaas laten katten pas in een laat stadium duidelijk klachten zien. De klachten die u kunt opmerken zijn: een sterke geur uit de bek of pijn bij het eten, knoeien met voedsel. Naast het behandelen van gebitsproblemen en tandvleesaandoeningen, adviseren we u graag over het voorkomen van deze problemen. Het masseren van de wangen is bijvoorbeeld een eenvoudig maar doeltreffend middel om bij de kat tandplakvorming te voorkomen. Middels aangepaste voeding kunnen we veel gebitsproblemen voorkomen!

Wilt u graag weten hoe de conditie van het gebit van uw kat is? Maak dan een afspraak, we adviseren u graag en laten u zien hoe u gebitsproblemen kunt voorkomen.

Let op de actieperiodes waarin de dentalcheck gratis is!

Geboorte beperking bij de kat

Geboorte beperking bij de kat

Castratie van de kater

Wilt u uw kater niet voor de fokkerij inzetten, dan is het verstandig hem te laten castreren. Met castratie voorkomt u niet alleen dat er nestjes worden voortgebracht, u voorkomt ook sproeigedrag in huis. Niet-gecastreerde katers sproeien om hun territorium af te bakenen. Wanneer u merkt dat een kater begint met sproeien, kunt u het beste direct een afspraak maken voor castratie. U herkent dit sproeien aan een sterke urinegeur. Als u uw kater op zes maanden leeftijd laat castreren, bent u het sproeien meestal voor. Daarnaast heeft een kater in het voortplantingsseizoen de neiging om te gaan zwerven en hierbij raakt hij vaak verwikkeld in vechtpartijen met alle gevolgen van dien, of kan hij kwijt raken.

Het nadeel van castratie kan zijn, dat uw kater in gewicht toeneemt. Door een goed voedingspatroon is dit te voorkomen. Wij geven u graag advies hierover.

Wij adviseren om de kater vanaf een leeftijd van zes maanden te laten castreren. In het geval van sproeigedrag adviseren we, in overleg met de dierenarts, een kater eerder te laten castreren.

Geboortebeperking bij de poes

Mocht u geen nestje willen, dan is sterilisatie van uw poes te adviseren. De eerste krolsheid treedt op tussen de zes en negen maanden leeftijd en de krolsheid zal zich in het voorjaar en zomer elke drie weken herhalen. Een sterilisatie voordat de poes één jaar is, heeft als bijkomend voordeel dat er veel minder kans is op de ontwikkeling van melkkliertumoren op latere leeftijd. Wat in de volksmond een sterilisatie van de poes genoemd wordt, is eigenlijk een castratie omdat de eierstokken en indien nodig de baarmoeder verwijderd worden.

Aan het geven van de pil als geboortebeperking kleven veel nadelen, daarom adviseren wij een operatie. Bij de operatie worden de eierstokken en, alleen indien nodig, de baarmoeder verwijderd. Wij adviseren uw poes te steriliseren vanaf de leeftijd van zes maanden.

Brengt u uw poes of kater voor operatie, dan wordt zij/hij natuurlijk eerst goed nagekeken. Wij gebruiken veilige en moderne narcose methodes. U mag uw kat dezelfde dag ophalen, met uitgebreide instructie's voor een goede nazorg en zo nodig medicatie.

Jaarlijkse check-up

Jaarlijkse check-up

Voor uw kat is een jaarlijkse check-up erg belangrijk.

Bij het jaarlijkse bezoek wordt uw huisdier nauwkeurig onderzocht. Hierbij worden de oren en de huid aan een grondige inspectie onderworpen en ook het gebit wordt goed bekeken (zie gebitsverzorging). Verder worden hart en longen beluisterd, de buik goed nagevoeld en zal er bijvoorbeeld op ‘bultjes’ worden gelet. Samen met u besluiten we of het verstandig is uw kat te vaccineren tegen veel voorkomende virusziekten.

Wij vaccineren op maat

Dat wil zeggen dat we samen met u als eigenaar bepalen welke bescherming en dus welke vaccinatie's uw kat nodig heeft. Daarnaast bespreken we ook hoe u wormen, vlooien en teken kunt voorkomen bij uw kat. En "last but not least"….ieder huisdier gaat bij ons op de weegschaal. Een optimaal gewicht is erg belangrijk voor een lang en gezond leven. 

Voeding

Voeding

Wij willen graag het beste voor uw huisdier. Daar hoort een goede, op de behoeften van uw kat afgestemde voeding bij. Vier van onze assistentes zijn daarom veterinair voedingsdeskundige

Goede voeding is van essentieel belang voor uw kat! Het blijkt steeds weer dat een goede, uitgebalanceerde voeding veel problemen kan voorkomen. Ook is het mogelijk om diverse aandoeningen door middel van dieetvoeding op te lossen of te ondersteunen.

Bijvoorbeeld:

  • Blaasgruis verminderen / voorkomen
  • Ter verbetering van artroseklachten
  • Het bereiken van een gezond lichaamsgewicht
  • Tegengaan van tandsteen en tandvleesontsteking
  • Ter ondersteuning van dieren met nierproblemen.

U én wij willen natuurlijk het beste voor uw dier. Een goede voeding draagt bij aan een lang en gezond leven. Wij kunnen u adviseren over de beste voeding voor úw huisdier. Voor een persoonlijk advies bent u welkom aan de balie van Dierenkliniek Velp en Dierenkliniek Veluwezoom.

Dierenkliniek Velp en Dierenkliniek Veluwezoom hebben een ruim assortiment topkwaliteit voeding. Onderhoudsvoeding voor kittens, volwassen of oudere dieren of dieetvoeding die essentieel is bij bepaalde aandoeningen. Wij hebben een ruime voorraad Royal Canin, Sanimed, Hill’s, Trovet en Specific. Op verzoek kan er ook andere voeding voor uw dier besteld worden.

Wormen, teken en vlooien

Wormen, teken en vlooien

Huisdieren hebben last van parasieten die op (ectoparasieten) of in het lichaam (endoparasieten) van het dier kunnen zitten. Deze parasieten kunnen zowel voor de kat als voor de mens vervelend zijn. Als praktijk volgen we de richtlijnen die de ESCCAP (european scientific counsel companion animal parasites) hiervoor heeft opgesteld (www.esccap.nl). Zij hebben alle actuele kennis en onderzoeken gebundeld en geven een gedegen advies. Gelukkig zijn er recent verschillende goede middelen op de markt gekomen die parasieten doeltreffend kunnen bestrijden. Wij adviseren u graag!

Wormen

Worminfecties bij katten kunnen optreden door het eten van of likken aan ontlasting van besmette honden of katten. Ook rauw vlees/vis, slakken, vlooien, bepaalde insecten en muizen kunnen wormeieren overdragen. Kittens kunnen ook door de moedermelk besmet raken. Helaas zien we niet makkelijk van buitenaf of uw huisdier wormen heeft. Bij heftige worminfecties kan een kat wormen braken of uitpoepen maar in de meeste gevallen zien we niets. Wormeitjes kunnen wel bij microscopisch onderzoek gezien worden. Mede omdat een worminfectie een zoönose is (dat wil zeggen een aandoening die van dieren op mensen kan overgaan), is het van belang uw kat preventief tegen wormen te behandelen.

Ons advies is vier keer per jaar te ontwormen. Wij adviseren kittens vaker te ontwormen volgens het volgende schema: vier, zes en acht weken en drie, vier, vijf en zes maanden leeftijd.

Vlooien

Vlooien geven jeuk en huidirritatie. Elke volwassen vrouwelijke vlo legt 100 eitjes per dag. Deze eitjes rollen uit de vacht en vallen op de grond in de omgeving van uw kat. Bij een forse vlo-infectie in huis kunnen vlooien ook mensen bijten. Vaak zien we dan kleine rode jeukende plekjes rond de enkels. Goede vlo-bestrijding bij de kat kan door middel van druppels in de nek of tabletten. Als er al sprake is van een vlo-infectie moet de omgeving ook stevig aangepakt worden door dagelijks stofzuigen, kleden in de was, enzovoorts.

Teken

Teken en de ziekten die ze over kunnen brengen staan fors in de belangstelling. Wij doen als praktijk mee aan de actie Tickbusters. Hiermee kunnen we goed op de hoogte blijven van de soorten teken die er in onze woonomgeving zijn en de infectieziekten die ze bij zich hebben. Heeft u een teek bij uw huisdier gesignaleerd, lever die dan in. Wij zorgen voor de rest!

Uw kat kan een teek buiten oplopen in laag struikgewas. Als u een teek ziet bij uw kat kunt u deze met een draaiende beweging verwijderen en daarna het wondje ontsmetten.

Wilt u advies over wormen-, vlooien- en tekenbestrijding? Neem dan gerust contact met ons op, of kom aan de balie voor effectieve parasietenbestrijding en advies op maat.

Tarieven

Hieronder vindt u informatie over de tarieven die wij hanteren. Wilt u een kostenraming voor de behandeling van uw kat, neem dan gerust contact met ons op. Genoemde prijzen zijn inclusief 21% BTW.

  Prijs (€)
Consult 44,75
Vaccinatie niesziekte incl. jaarlijke gezondheidscheck 64,00
Vaccinatie kattenziekte, niesziekte incl. jaarlijkse gezondheidscheck 64,00
Aanvullende vaccinatie Bb (pension) 35,00
Aanvullende vaccinatie Rabiës 30,00
Korting vaccinatie meerdere dieren 17,50
Chippen inclusief registratie 38,50
Castratie kater 82,50
Sterilisatie poes (inclusief nabehandeling met pijnstiller) 176,00
Terug naar dieren