Cavia’s

Informatie over cavia’s

Cavia’s zijn hele nieuwsgierige en gezellige dieren! Een goede verzorging en optimale voeding zijn nodig voor een gezond leven! Een cavia die vrolijk fluit als je komt voeren, is een leuke ervaring.

U bent bij Dierenkliniek Velp aan het juiste adres voor goed advies en een deskundige behandeling! We halen een paar aandachtspunten naar voren.

Leeftijd

Een Cavia wordt gemiddeld vier-acht jaar oud. Echter, we zien soms uitschieters naar tien jaar.

Voortplanting

Een vrouwtje (zeugje) kan al op drie maanden leeftijd geslachtsrijp zijn. Het mannetje (beertje) is vruchtbaar op twee-drie maanden leeftijd. Ook uitschieters naar een jongere leeftijd komen echter voor. Ons advies is daarom om een mannelijk jong vanaf één mand leeftijd bij zus en moeder weg te halen, anders kunnen zij worden bevrucht. Wilt u fokken met een een zeugje? Dan is het verstandig om het zeugje haar eerste nestje te laten krijgen tussen zes en negen maanden leeftijd. Het vrouwtje mag niet ouder dan één jaar zijn als ze haar eerste nestje krijgt. Na dit tijdstip zijn haar bekkenbeenderen te ver vergroeid en dit kan problemen bij de bevalling geven. Een vrouwtje is ongeveer tien weken drachtig. Er worden één tot vijf jongen geboren die gemiddeld 75 gram wegen. Deze jongen worden “kant en klaar” geboren (nestvlieder) en eten al binnen een halve dag. Ze mogen weg (speenleeftijd) als ze minimaal 200 gram wegen. Dit wegen ze meestal rondom de drie-vier weken. Het vrouwtje kan direct na de bevalling alweer vruchtbaar zijn!

Voorkom nakomelingen

Het lijkt voor de hand liggend, maar controleer het geslacht van uw cavia's nauwkeurig, of laat het controleren door één van onze dierenartsen. Indien u geen jongen wilt, houd de cavia's dan gescheiden of laat het mannetje castreren. In principe steriliseren we zeugjes alleen indien er een dringende reden voor is, zoals een op late leeftijd gedekte cavia of cysten op de eierstokken. Anders heeft het de voorkeur om de beer te castreren.

Gebitsproblemen

De tanden en kiezen van een cavia groeien het hele leven door. Door verkeerde voeding of door aangeboren standsafwijkingen van tanden en kiezen kunnen er problemen ontstaan in de normale slijtage van het gebit van de cavia. Als tanden en kiezen niet goed afslijten ontstaan er haken die in de tong of wang kunnen prikken. U kunt zich voorstellen dat dit pijnlijk is voor uw cavia! Stopt uw cavia met eten? Bel ons dan zo snel mogelijk voor een afspraak.

Voeding

Cavia’s kunnen zelf géén vitamine C aanmaken. Daarom moeten ze elke dag extra vitamine C krijgen. In speciaal caviavoer zit al vitamine C, maar daarnaast is het verstandig extra vitamine C te geven. 

Cavia’s hebben elke dag de volgende voeding nodig:

  • Ruwvoer: onbeperkt hooi van goede kwaliteit, liefst geen alfalfahooi. 
  • Een beperkte hoeveelheid pellets (20 gram/kg lichaamsgewicht per dag). Bij voorkeur geen gemengd voer. Bij gemengd voer eet de cavia alleen de lekkere (vaak minder gezonde) zaden en laten ze de gezonde korrels (pellets) liggen. Hierdoor kunnen buikklachten en vitaminetekorten ontstaan.
  • Een kleine portie groente of fruit.
  • 50 mg vitamine C , bijvoorbeeld in tabletvorm.

Zieke cavia

Een zieke cavia zit meestal stil in een hoekje en vertoont weinig interesse in de omgeving. De eetlust is slecht en hij vermagert daardoor. Niet eten kan veel oorzaken hebben, bijvoorbeeld te lange kiezen/snijtanden of darmklachten. Een cavia die niet eet gaat snel achteruit, het is daarom van belang dat u snel contact met ons opneemtAls een cavia stopt met eten, gaan ook zijn darmen snel stilliggen. Hierdoor zullen er ook minder keutels in het hok liggen. Deze peristaltiek zal snel weer opgang gebracht moeten worden, anders onstaat er snel een levensbedreigende situatie.

Terug naar dieren